5.12.2017

Mummoni muistelee itsenäisyyspäivää - osa II


Millaisena näet 100-vuotiaan Suomen?

Nyt Suomi on mahtavan hyvä verrattuun siihe mitä se ol ku olin laps. Kaikkee on nyt, liikaaki. Uus sukupolvi ei aina ymmärrä ja osaa arvostaa nykyisii puitteit, eloo ja oloo. Ku kaikkee on. Miten hyvää on elämä nyt. Kaupas on kaikkee. Nyt jos huomen tulis lähtökäsky evakkoo, miten nykykansa pärjäis..


Minkä itsenäisyyspäivän muistat erityisesti?

Se ol vuos kolketyheksän. Talvisota sytty 30.11. Olin sillo seittemän. Pommikoneet alko tulla rytisten ku lumisae loppu. Ne tuli iha yllättäen mäen takaa. 

Koneet pommitti lähelle, etenkii Enson tehtait ja Rouhialan voimalaitost. Sit ku puolustus nous Immalast, ni koneet läht poispäin ja ne puotti loput pommilastit meijän mäelle. Tai ehkä ne puotti pomminsa ku ei voineet täyteen laskeutuu. 

Kun ol kirkas kuutamo, sillon ne hyökkäs. Lumisateel ne ei lentänt tai pilvisel. Ku Ensoo pommitettii, sielt alko tulla ihmisii meilpäin turvaa. Tiet ihan mustanaa ihmisii. Meil ol saunat ja tuvat täynnä.  

Koira pit hakkee sisälle tuppaa, samoin sukset ja kelkat. Ei saanu näkyy tuvasta savua. Oltii kaik hiljaa sisäl, piiat ja rengitki. Kukkaa ei virkant mittää. Piha ja tupa pit tehä asumattoman oloseks. Ihan ku kukkaa ei ois siel ollu. Pimennysverhot laitettii ikkunoihi. 

Meil ol oma pommisuoja tehty betonirakenteisee lantalaa. Se ol keskel navettaa, paksut tiiliseinät ympärillä. Siel ol laveri mis nukuttii monta yötä töppöset jalas ja vaatteet päällä. Ku lunta sato, ni koneet ei lentäny. Ne päivät pit leipoo ja tehä ruokaa. 

Sit ku tul lähtökäsky.. Lapsille ei kerrottu mittää. Mut kyl myö tajuttii et jottain tapahtuu.. Naiset itki ja pakkas. Ei saatu lelui ottaa mukkaa. Meil laitettii nii paljo päälle, et oltii ihan tönkköi. Härkävaunuu laitettii, eikä myö tiietty mihin mennää. Nälkä ol ja kauhee huuto. Sotilailt ol tippunu näkkileivän palasii. Niit napsittii suihi. Väsyneen nojasin kylmää vaunun seinää. Takki jääty seinää kii. Pit pujottautuu irti. Kaikil ol valkee lakana mukana. Jos pommitettii, pit juosta hankee ja vetää lakana päälle. 


Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee?

Kaikkee. Vapautta, itsemääräämisoikeutta.


Miten vietät itsenäisyyspäivää tänä vuonna?

Mie katon presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoo, istuskelen ja poltan kynttilöit. Nyt on hyvä kattoo, ku on isomp tv-ruutu. Veikkaan et rouval on kaunis puku, varmaan sinine ja jotain vaaleeta koristetta.  


Mitä terveisiä haluaisit lähettää nuoremmille sukupolville?

Pitäs ottaa enemmä muit huomioo. Yhteiskuntaa ja läheisii. Pitäs huolehtii itestää. Tehä töit ja opiskella. 

Jaksaiskohan nykynuoret kävellä evakkomatkaa. Myö taitettii paljasjaloin jatkosodan alkaes juhannuksest heinäkuun loppuu satoi ja satoi kilometrii. Hevoset kävel reippaammin ku lehmät. Lehmille tek marssi tiukkaa. Ja meille. Piti pitää huilia. Yhes huilipaikas kuivatettii muikkuja tuvan katolla, jätettii vierasvaraks. 

On vaikee antaa ohjeit nuoremmille ku tietokonneist löytyy kaikki. Tai ei kaikkee, ei löyvy elämänviisautta. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti