7.10.2017

Aikuisten oikeesti

Vaikka otsikon sanonta on todennäköisesti jo kärsinyt inflaation, en anna sen haitata. Aikuiset voivat käyttää vanhoja termejä, noloja lyhenteitä ja kertoa asioita alkuriimillä "kyllä sillon ennen vanhaan". Se kuuluu asiaan.

Olen kerännyt vuosien saatossa muutaman aikuis-etuliitteen itselleni. Aikuisbaletin lisäksi repertuaariini kuuluu aikuisluistelu. Menin kymmenisen vuotta sitten Helsingin Sanomissa olleen ilmoituksen perässä aikuisten luistelukouluun. Siellä harjoiteltiin ensin kaatumista, sitten kaaria, potkuja, sirklauksia ja alkeispirutteja. Hurahdin lajiin. Taitoluistelu on samanaikaisesti ihanaa ja ärsyttävän vaativaa. Timattihetkiäkin on, kun vuosia harjoiteltu "helponnäköinen" elementti tai askel sujuu aavistuksen paremmin. Itsensä voittaminen ja uskaltautuminen ovat usein lopputulosta tärkeämpiä. No, kyllä ne helmat ja strassitkin ovat ihan mukavia ;)Aikuisten kesken on myös valtavan hauskaa. Kannustaminen ja toisen onnistumisesta iloitseminen on vahvasti läsnä. Treeneissä vallitsee vahva yhdessä tekemisen tunnelma; liekö syynä laji vai ikä? Ehkä molemmat. Olen saanut harrastuksen myötä uusia, ihania aikuisystäviä ja olemme yhdessä taittaneet kisamatkoja ympäri eurooppaa. Tosiaan, taitojen hieman karttuessa olen kilpaillut yksinluistelussa sekä koti- että ulkomailla. Kyseessä on tietenkin aikuisten kilpailut, jotka ovat virallisia ISU:n kilpasarjoja ja ne ryhmitellään iän ja taitotason mukaan. Arvatkaapa mikä on näiden kilpailujen yläikäraja? Huimat 78 vuotta! Alaikäraja on puolestaan 28. Suomalaisia yli 70-vuotiaita rautarouvia liitelee jäällä ja kilpailuissa useampia. Koskaan ei ole liian myöhäistä nyörittää luistimia jalkaan.Aikuisluistelu on kasvanut ja kehittynyt Suomessa ilahduttavasti viimeisten vuosien aikana. Aktiiviharrastajat ovat perustaneet oman yhdistyksen, Vintage Skaters Finlandin, jolla on myös Instagram-tili ja Facebook-verkostossa yli 600 jäsentä. Aikuiset saavat nauttia myös arvostettujen lajituomareiden ja teknisten spesialistien arvioinneista ja palautteista.

Kilpailut vievät lajiin hurahtaneita myös maailmalle, joko katsomaan huipputason luistelua tai liukumaan kohti omaa kisasuoritusta. Saksan Oberstdorfissa järjestetään vuosittain "maailmanmestaruuskilpailut", jotka keräävät alppikylään viikoksi satoja ja satoja aikuisluistelijoita ympäri maailman.
Useimmissa taitoluisteluseuroissa järjestetään sekä alkeis- että jatkoryhmiä aikuisluistelijoille. Kannustan rohkeasti kokeilemaan! Lisäksi aikuisille järjestetään huipputason leiritystä useamman kerran vuodessa. Seuraava superviikonloppu on lokakuun lopussa Laura Lepistön leirillä Vierumäellä.Toisen aikuis-etuliitteeni pokkasin kesällä, kun yliopiston ovet avautuivat. Aikuisopiskelija. Ehkä talveen mennessä minulla on antaa do`s and don`ts vinkit aikuisille sopivista opiskelumenetelmistä. Opiskelun tavat ja välineet ovat kyllä hieman muuttuneet ysärivuosista. Kun valmistuin ensimmäiseen ammattiini, tallensin tehtäviä korpulle. Nyt klikkaan tehtävät pilvipalveluun, etsin e-kirjoja ja teen sähköisiä tenttejä. Kaikkeen en malta kuitenkaan vielä taipua; luennoilla kuvitan ja kirjoitan muistiinpanoja ruutuvihkoon. Kynällä. Niin kuin ennen vanhaan..


(Kuvat jäällä: Richard Beale)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti