15.1.2017

Ilo asuu sydämessäni - ja KonMaritetussa keittiön laatikossa

"Nyt se tapahtui. Mä KonMaritin mun alusvaatelaatikon. Siis pystyviikkasin, väreittäin!"

Näin tuumasin kahvipöytäkeskustelussa työkavereideni kanssa, kun keskustelu kävi järjestelyn ja siivoamisen ympärillä. Hihiteltiin  asialle ja jaettiin kokemuksia miten kukin siivoaa tai miksi siivoaa ennen siivoojan tuloa ja miten eteisen kaaoottisuutta voisi hallita - koko kodista puhumattakaan.Sain syntymäpäivälahjaksi kaveriltani opuksen: KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika. Olin kuullut, että tuo pinkki kirja on kuin järjestelyfanaatikkojen handbook, sisälten tarkkoja vinkkejä tavaramäärän karsimiseen, järjestämiseen ja mystisimpään osaan nimeltä pystyviikkaus. Kirjan napakoita ideoita on hehkutettu monissa naistenlehdissä ja japanilaisen Marie Kondon nimi on tupsahdellut esiin lifestyle- ja sisustusblogeissa. Osa menetelmään uppoutuneista on saanut jopa koko elämänsä järjestykseen.

Kirjan perusteista on kirjoittanut mukavasti ja kuvailevasti esimerkiksi Omakotivalkoisen Miia ja lisbet e.

Perusidea lyhyesti
- Käy läpi kaikki tavarasi, vaatteesi ja kotisi tuoteryhmä kerrallaan (sukat, paidat, kengät, taulut, kauhat, kirjat...).
- Karsi (heitä pois tai kierrätä) kaikki turha, ylimääräinen, käyttökelvoton ja jätä jäljelle ainoastaan asiat/esineet, jotka tuottavat sinulle iloa.
- Asian täytyy pirskahdella iloa, jotta se jää säilytettävien pinoon. Jos kuulet itsesi sanovan "meneehän tämä mökillä" tai "en ole käyttänyt tätä vuoteen, mutta..." tuote lähtee samantien poistoon ilman mutinoita.
- Opi luopumaan tavaroista. Ne ovat ehkä jo antaneet sinulle jotakin hyvää, nyt niiden on aika mennä.
- Iloa tuottavat tuotteet ansaitsevat tulla kohdelluksi ja järjestellyksi hyvin.
- Jokaiselle tavaralle tulee olla oma harkittu paikka.
- Vaatteet vievät vähemmän tilaa, ovat kauniisti esillepantavissa ja käyttöönotettavissa  pystyviikkaamalla. Tämä auttaa myös näkemään vaatteet yhdellä vilkaisulla ja harmooninen värijärjestely rauhoittaa mieltä.
- Oikotietä onneen ei ole. Karsiminen ja järjestely tulee tehdä määrätietoisesti ja päättäväisesti, ei vain heittämällä paria asiaa pois vuoden aikana.

Facebookin KonMari Suomi -ryhmässä on yli 36 000 jäsentä ja siellä jaetaan kuvia, tarinoita, maritusonnistumisia ja tsemppiä muille, jotka pyrkivät järjestämään kotiaan kirjan oppien mukaan. Ennen ja jälkeen -kuvat ovat kyllä varsin pirskahtelevia.
En sanoisi kirjaa mullistavaksi, pikemminkin motivoivaksi virittäjäksi. Erilaisia ammattijärjestäjiä ja menetelmiä on ollut aina, nyt yksi niistä on tehty kirjaksi ja markkinoitu trendikkäästi ilmiönä. Ehkä kirjaa lukiessa mieli alkaa hakeutua kohti harmoonista näkymää; tasaisen pulleita viikattuja sukkia, (joiden seassa ei ole yksinäisiä tai rikkoutuneita versioita), järjesteltyä kuiva-ainekaappia (jossa ei ole kolme vuotta sitten vanhentuneita pussinpohjia) ja liinavaatekaappia, jossa on vain tarvittava määrä iloa tuottavia tekstiileitä. Uskon silti, että aito ilo ja onni elää muualla kuin kaapeissa.

Parissa viikossa olen edennyt tavaroiden karsimisessa ja järjestämisessä maltilliseen tahtiin. Sunnuntaipäivän iloksi KonMaritin kaksi keittiön laatikkoa. Sen lisäksi iloa, energiaa ja hyvää oloa saan tänään muun muuassa reippaasta luistelutreenistä ja tuoreesta Kouvolan lakritsasta.

Monipuolista iloa tähän päivään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti