16.9.2016

Mitä tänään ruoaksi osa 1: Nyhtökaura

Olen ollut noin 20 vuotta syömättä lihaa, joten olen himppasen innoissani näistä uusista proteiinipitoisista vegesapuskoista. Vaikka syön  kalaa ja maitotuotteita kasvisruoan ohella, arkiruokaan tulee uusilla tuotteilla kivaa vaihtelua soijarouheen, tofun ja papujen tilalle.


Suomalaisen ruokainnovaation eli nyhtökauran (tuttavallisemmin nyhtis) makuun pääsin vasta äskettäin. Kun nyhtökaura tuli kauppoihin toukokuussa, sitä riitti vain nopeimmille kaupan ovenkahvassa aamuisin kärkkyville. Saatavuus parantunee tulevaisuudessa huimin harppauksin, sillä Paulig Group sopi Gold&Green Foodsin kanssa sopimuksen, jonka tarkoituksena on nopeuttaa tuotantokapasiteettia ja kaupallistaa innovaatiota kansainvälisille markkinoille.

Gold&Greenin nyhtökaura on kaurasta ja palkokasveista (härkäpavusta + keltaherneestä) tehty kasvisproteiini, jota voi käyttää ruoanlaitossa jauhelihan, kanan tai soijan tapaan. Nyhtökauraa saa sekä maustamattomana (nude), että maustettuna joko inkivääri-kaffirlimen tai tomaatti-savupaprikan makuisena.Ensimmäisestä nyhtökaura-annoksesta kokkasin tomaattisen pastakastikkeen valkosipulin ja mausteiden kanssa. Nyhtökauran rakenne teki ruoasta ruokaisan ja täyteläisen. Silppusin nyhtökauran paloja hieman pienemmiksi, koska paketissa ne liimautuvat herkästi kaveripalan viereen. Toinen kokkauskokeilu oli myös pastavoittoinen arkiklassikko eli makaronilaatikko. Nyhtis lunasti paikkansa myös tässä. Kolmannella kokkauskierroksella nyhtis pääsi tortillojen täytteeksi mm. salsan ja avokadon kera. Pyöräytin nyhtökauran paistamisen jälkeen salsan sekaan, jotta kaurapalat eivät jäisi koostumukseltaan kuivaksi. Ratkaisu oli oikea ja tortillat upposivat hetkessä parempiin suihin.


Gold&Greenin sivuilla nyhtökauran rakennetta kuvataan mureaksi ja sopivan sitkeäksi, olematta kuitenkaan liian lihamainen. Osuvasti kuvattu. Eräälle työkaverille taisin kyllä todeta, että ensipuraisuni nyhtökaurasta oli jopa pelottavan lihaisa. 

Vegepäivä -sivuilta löytyy nyhtisreseptejä lasagnesta pitaleipiin. Kunhan syksyn puolukkasato on survoksena jääkaapissa, pitää kokeilla reseptiä: "Poroton käristys". Ihan vain symppiksen nimenkin takia.Kuvat: Gold&Green Foods

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti