19.6.2016

Ainahan se on mielessä

On taas se aika vuodesta, kun pian somepäivitykset pulppuavat varpaiden kuvia hiekkarannalla, auvoista mökkimaisemaa tai kuoharilaseja terassilla. Se on näinä viikkoina kaikkien huulilla ja kahvipöytäkeskusteluissa. Siitä kysellään ja sitä suunnitellaan.

Loma.

Aurinkoiset kesäkuun päivät lisäävät lomapöhinää. Töihin kiiruhtavien askel on aamuisin keveämpi ja vastaantulijat saattavat hymyillä (havaintoni Helsingin keskustasta). Sateisina päivinä taas manataan, että kunhan sitten lomalla olisi poutaa.


Naistenlehdet muistuttavat, kuinka lomalle kannattaa varautua, ettei stressi iske juuri siitä syystä, että on loma. Lapsiperheissä pohditaan vanhempien loman jakamista, jotta koululaisten ei tarvitse olla yksin tai rytmitetään lasten lomakautta kesäleirein. Viimeistään juhannuksen kieppeillä valtatiet ruuhkautuvat autoletkoista ja ABC-asemilla käy säpinä. Mökille on mentävä, satoi tai paistoi. Nuorempi väki ajattelee varmaan samoin festareista. Kesätapahtumat, -torit ja -teatterit houkuttelevat nauttimaan lyhyestä kesästä, joilloin kaikki smalltalkit voi aloittaa sään pohdinnalla.


Lomailijoista pidetään huolta myös virkavallan avulla. Poliisit postaavat someen, miten omia lomasuunnitelmia ei kannata jakaa verkossa paikkatietoineen ja kuinka täysi postilaatikko vihjaa varkaille optimaalisesta kohteesta. Erityisen ilahduttavasti kevään mittaan muistuteltiin myös passien uusimisesta ajoissa sekä vinkattiin verkkopalvelusta asioinnin nopeuttamiseksi.

Viimeistään heinäkuun lopussa lehtiin on koottu vinkkejä, kuinka lomalta palaudutaan arkeen ja töihin, miten koululaisen unirytmiä kannattaa siirtää ja miten tietokonetyöläiset voivat muistaa salasanansa (laittamalla ne ylös ennen lomaa). Vaikka elokuu olisi lämmin ja kesäinen, se taipuu väistämättä back-to-school -sloganeiden ja "Jatka kesää parvekkeella" -juttujen myötä syksyyn.Mikä lomassa on parasta? Ehkä tieto siitä, että se on tulossa. Loman odottaminen. Se pieni innostunut kutina vatsanpohjassa, kohta se alkaa. Joku visioi mielikuvia mökkisaunasta, toinen tulevasta reissusta, kolmas ihanista kesäjuhlista, neljäs uusista perunoista ja mansikoista. Ne maistuvatkin ihan erilaiselta, kun on lomalla.  

Mikäli lomareissu ja kännykän käyttö kuuluvat omiin suunnitelmiin, tässä pari sovellusvinkkiä matkaajille (osa linkeistä iOS sovelluksiin). Itse ajattelin käyttää näitä, sitten kun se nelikirjaiminen ihanuus koittaa.

1. Google Maps. Lataa kätevät offline-kartat ennen matkaa ja pysy kartalla.
2. Tsekkaa kohdekohtaiset Lonely Planetin kaupunkioppaat, joissa on mm. linkkejä ja tietoa paikallisista nähtävyyksistä, ravintoloista, majapaikoista ja myös offline-kartat.
3. Tripadvisorin käyttäjäarvioinnit vinkkaavat hyvistä ravintoloista ja hotelleista.
4. Wallet - sovellus. Talleta esim. sähköiset boardinpassit.
5. Suunnista metroissa sujuvasti ja lataa paikalliset metrokartat (toimivia ilmaisversioita paljon, joissa myös reittioppaat). Linkissä esimerkkinä Pariisin metrokartta.
6. Valuuttamuunnin. Tsekkaa pikaisesti ostoksiesi arvo. Palvelussa yli 170 eri valuuttaa.
7. Mobile Pay - sopii esimerkiksi laskujen jakamiseen ja rahan siirtoon puhelimen avulla.
8. Finnairin ja Helsinki-Vantaan lentokentän sovellukset. Tarkasta esim. lentojen tilanne ja turvatarkastuksen ruuhkat.
9. Google translate. Jos englanti sujuu, kääntäjästä on avuksi muihin kieliin ja vaikeisiin sanoihin. Käännökset saa myös puhuttuna. Uutuutena välitön käännös tekstistä kamerascannerin avulla. (Tämä olisi ollut kätevä Venäjällä ruokalistoja lukiessa).
10. Happy Cow. Vinkkaa kasvissyöjille kaupungin parhaat vegemestat.

Lisäksi useat kaupungit ovat keränneet kohdepaikkaan räätälöidyt sovellukset yhteen. Esimerkkeinä mm. Tukholman, Rooman ja New Yorkin sovellussuositukset.


Ja jos puhelin katoaa... henkistä back uppia kotivakuutuksen lisäksi tuo find my iPhone-sovellus. Se on jo kerran tullut tarpeeseen varastettua puhelinta metsästettäessä poliisien kanssa. Sovellus toimi ja puhelin löytyi varkaan taskusta. Toinen oli toista älykkäämpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti