15.5.2016

Uusi terassi & kesäkeidas takapihalla


Haaveilin huhtikuussa pihan pienestä pintaremontista. Kevät saapui kohisten ja samoin uusi terassi. Nyt meillä on uusi puuntuoksuinen ja oma kesäkeidas kerrostalokotimme takapihalla. Kuukaudessa myös luonto heräsi talviunilta ja terassiamme ympäröi keväänvihreät pensaat. 

Ennen

Saimme Kodin Remontit -verkkopalvelun kautta 16 tarjousta terassiremontista avaimet käteen -periaatteella ja valitsimme urakoitsijoiksi PRT-Servicen. Valinta osui nappiin; urakoitsijat olivat reippaita, savuttomia ja suomalaisia ja työ eteni aikataulussa suunnitelmien mukaan. 

Valitsimme materiaaliksi 12 cm leveän ruskeansävyisen kestopuulaudan, mikä oli oiva valinta entisen kapean  ja harmaan "ysivitosen" sijaan. Terassia laajennettiin samalla entistä patiota isommaksi, jotta siinä kelpaa sipsutella avojaloin koko seitsemän metrin pituudelta. Terassin toiselta reunalta kuljetaan nurmialueelle ja sinne rakennettiin porrasaskelma* kulkemisen helpottamiseksi. Porras liittää mukavasti terassin ja nurmialueen yhteen. 
Takapihalle kuljetaan olohuoneesta, jonka kynnykseltä on kymmenien senttien korkeusero terassille. Olemme pitäneet portaana pientä puuritilää, mutta nyt saimme sisäänkäynnillekin kunnon porrasaskelman*. Puu reagoi keväiseen auringonpaisteeseen ja laudoitus on valolle altteimmilta kohdin jo hieman vaalentunut. Terassin pintaa ei tarvitse hoitaa tänä kesänä erityisesti, mutta ensi kesänä sivelemme pintaan puu- tai pellavaöljyn. Silloin terassilautoja voi samalla sävyttää tummemmaksi. 

Terassia rajaa sivuilta ja keskeltä betoniset välipilarit, jotka siistitään ensi vuonna taloyhtiömme parvekeremonttien yhteydessä. Betonipilari terassin keskellä jakaa terassin kahteen osaan. Toisella puolella  on "oloalue" terassikalusteineen, toisella puolella suojassa grilli, puutarhavälinelaatikko ja muut pihallisen tykötarpeet. Jotta puolet terassista ei jatkossa toimisi vain ulkovarastona, suunnitteilla on elävöittää sitä esimerkiksi riippukeinulla tai kansituoleilla. Aurinkoisina päivinä terassi on aikamoinen lämpökeidas etenkin aamu- ja keskipäivisin, joten ostoslistalla on aurinkovarjo, joka suojaa paahteelta ja tuo hieman näkösuojaa pensaiden lisäksi. Tyhjät koukut seinissä odottelevat vielä uutta pyykkinarua.


Ennen
Jälkeen

En ole viher- tai multasormi, mutta orvokit ja muratit ovat säilyneet hengissä jo tovin aikaa ja saaneet viheritsetuntoni viriämään kesää kohti. Kukkien vanavedessä hankin yrttejä, salaatteja sekä minitomaatin  ja lehtikaalin taimet. Ensimmäiset salaatinlehdet ja tomaatit on jo napsittu näistä valmistaimista, eli oman pihan antimista. Onko tämä sitä helppoa ja trendikästä kaupunkiviljelyä? Nurmialueen kaksi marjapensasta ovat ilokseni hyvässä terässä, vaikka syksyllä leikkasin niitä reippaalla kädellä.  


Mustat Ikean kukkalaatikot ovat kevyttä peltiä. Kivi-/betonipintaa jäljittelevät istutusruukut löysin Plantagenin -50% alesta ja ne ovat myös kevytmateriaalista valmistettuja ja helppoja siirrellä. Sisustuksen väripaletti ulottuu nyt myös ulos kastelukannuihin asti; musta ja valkoinen ripauksella puuta. Kannut Ikeasta. 

*Porrasaskelmat saatu PRT-Serviceltä blogiyhteistyön kautta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti