14.2.2016

Puhtaat valkeat lakanat
Siinä ne nyt ovat testattuna. Valkoiset ja ryppyisen pellavaiset pussilakanat ja tyynyliinat. Kyllä näihin kelpaa kellahtaa nukkumaan. Jos vähänkin antaisi mielikuvituksen leikkiä, taustalla soisi Puhtaiden valkeiden lakanoiden pianolla ja viululla höystetty tunnusmusiikki. Ehkä se melodia alkaa soimaan korvissa kesällä, kun pääsen ripustamaan lakanoita ulos pyykkinarulle. Nyt helmikuun sateisessa kelissä mielikuva tuosta hetkestä tuppaa olemaan yltiöpositiivinen; ulkona puhaltelee lempeä tuuli ja minä ripustelen pyykkejä, jotka on pesty kukkien tuoksuisella huuhteluaineella (heh).

Kaikesta pellavahypetyksestä huolimatta, olin hieman varauksellinen tuosta materiaalista. Onko se karheaa? Miltä pellavainen tyynyliina tuntuu poskea vasten? Millainen pellava on hyvän tuntuinen, mutta kohtuuhintainen?Pienet olivat nämä huolet ja samalla täysin turhat. Nyt käyttökokemuksen myötä voin todeta, että nämä pellavaiset pussilakanat ovat sopivan pehmeät, viileät ja samalla ihanan ryppyiset ja muhkeat. Olihan niissä alkuun hieman erilainen tuntuma, kuin vaikka satiinipuuvillassa, mutta ei lainkaan karhea tai kova. Pikemminkin miellyttävä. Mikäli kesällä helteet kuumentavat makuuhuonettamme, pellava on varmasti oivallinen materiaali viilentämään nukkujia -etenkin miestäni, joka on varsinainen kuumapatteri.

Löysin jo syksyllä Hemtexin -40% alennushyllystä yhden valkoisen pussilakanan ja tyynyliinan. Koska toista settiä ei löytynyt ale-tarralla, päätin vinkata sellaista joululahjaksi, jotta setti täydentyisi parisänkyyn. 

Pesin liinavaatteet ennen käyttöä kertaalleen, mutta en silittänyt tai muuten käsitellyt (minä ja silitysrauta emme sovi yhteen, ja mankelin olen nähnyt viimeeksi lapsena). Ilmeisesti tällainen tavallinen ja huoleton hoito passaa pellavalle hyvin. 
Jotta sänky ei olisi kokonaan kliinisen valkoinen, yhdistin valkoisiin petivaatteisiin tumman harmaan aluslakanan. Tämä tuo mukavasti kontrastia ja uudet liinavaatteet pääsevät kauniisti esille.
Makuuhuoneen pellavakattausta lisäävät viime kesänä Ikeasta hankitut verhot. Taistelin tovin niitä vastaan silitysraudalla, kunnes totesin, että luonnonmateriaalin kuuluu olla osittain ryppyinen. Sitä paitsi verhot oikenevat riippuessaan. Lisäksi päiväpeittona toimii Balmuirin jättikokoinen pellava-aluslakana. Se on kyllä superpehmeä. Päiväpeitoksi se on kevyt pikaiseen petaukseen ja tuo rennon ja huolettoman ilmeen sängylle. Jos päiväpeiton haluaa joskus vaihtaa, tämä siirtyy  parisängyn aluslakanaksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti